153 évvel ezelőtt, ezen a napon született Lénárd Fülöp, az első magyar származású Nobel-díjas.

Lénárd 1886-tól Heinrich Hertz asszisztenseként a katódsugár (elektronnyaláb) vizsgálataival kezdett foglalkozni. Kiváló minőségű kisülési csöveit saját maga tervezte, és elkészítésükben is részt vett.

Lénárd Fülöp korának egyik legkiválóbb kísérleti fizikusa volt

Röntgen is vásárolt Lénárdtól katódsugárcsöveket, hogy megismételje Lénárd kísérleteit. A röntgensugarak felfedezése körül ez okozta kettejük között az elsőbbségi vitát. Lénárd szerint azt a tényt, hogy a láthatatlan sugárzás nemcsak a fémfólián, hanem az emberi testen is keresztülhatol, nem lehet új felfedezésnek tekinteni. A tudományos közvélemény is hasonlóképpen vélekedhetett, hiszen több díjat is megosztva kaptak:

  • a bécsi Akadémia Baumgartner-díját
  • a párizsi Akadémia a La Caze-díját
  • a londoni Royal Societya Rumford-érmét

A Nobel Bizottság is a Lénárd–Röntgen-kettőst jelölte erre a díjra, ám a Svéd Tudományos Akadémia döntése alapján mégis csak Röntgen kapta meg.

1902-ben arra a meglepő felfedezésre jutott, hogy ha például nátrium felületét fénnyel világítja meg, elektronok lépnek ki belőle, melyek energiája azonban nem a fény intenzitásától függ. A jelenséget a klasszikus fizika alapján nem sikerült értelmezni.

A magyarázatot Albert Einstein adta meg 1905-ben az Annalen der Physik ugyanazon számában, amelyben a relativitáselméletre vonatkozó tanulmánya is megjelent és elsősorban ezért kapta meg 1921-ben a fizikai Nobel-díjat (”az elméleti fizika területén szerzett érdemeiért, különös tekintettel a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek felismeréséért”). A fényelektromos jelenség a fény kvantumos természetének egyik alapvető bizonyítéka, így a kvantummechanika kialakításában fontos szerepet játszott.

 Lénard Fülöpöt 1901 és 1905 között minden évben felterjesztették a Nobel-díjra, míg 1905- ben aztán megkapta, a katódsugarakkal kapcsolatos munkásságáért.

 A húszas évektől támogatta a náci ideológiát,  a ún. „Deutsche Physik” vezéralakjaként a német fizika felsőbbrendűségét hirdette a spekulatív (zsidó) fizikával szemben. Ebben valószínűleg az is közrejátszott, hogy Einsteint Nobel-díjjal tüntették ki a fényelektromos hatás magyarázatáért, noha magát a jelenséget ő fedezte fel.

Fém felszínén lévő elektronok kiváltása fénysugárral