A napokban van a 41. évfordulója Anglia eddigi legnagyobb vegyipari balesetének. 1974. június 1-én a Flixborough melletti üzemből 30-50 tonna ciklohexán jutott a levegőbe, majd a gőz berobbant és 15 tonna TNT-nek megfelelő energia szabadult fel.

A robbanás következtében 28-an haltak meg és 89-en szenvedtek sérülést. 3,5 km-es körben 1800 épületben okozott kárt és 24 hektárnyi terület vált teljesen használhatatlanná. Szerencsére a baleset szombat délután történt, ezért az irodaépület üres volt. Munkanapon legalább 130 áldozat lett volna.

Az üzemben kaprolaktámot állítottak elő, amit a nylon gyártásához szükséges. Kiindulási anyagként ciklohexánt alkalmaztak:

Reaktorkaszkádot használtak (egybekötött reaktorok), melyekben egyenként 20 tonna ciklohexán volt.

1974 márciusában az 5. reaktoron szivárgást észleltek, ezért kikötötték a kaszkádból, helyére pedig egy hajlított, 50 cm-es cső került. Pár nap alatt kész volt, az üzem pedig tovább termelt.

1974 június 1-én egy kis nyomásnövekedés miatt a cső meghajlott, és kitépte a könyököket a 4-es és 6-os reaktorból.

50 másodperc alatt 30-50 tonna ciklohexán szabadult el. Forráspontja atmoszférikus nyomáson 81 °C, itt tízszer akkora volt a nyomás és 150 °C-os a hőmérséklet. Ezért a kiszökő ciklohexán rögtön felforrt, a gőze szétterült és egy távoli szivattyúmotor vagy kemence berobbantotta.

A ideiglenes csövet tervező mérnököknek nem volt tapasztalatuk ilyen feladatokban, így több hibát is vétettek. A cső túl szűk volt, és sokkal alacsonyabb nyomás elviselésére tervezték. A vizsgálat eredménye nagy közfelháborodást váltott ki, és a veszélyes anyagokkal dolgozó üzemek szabályozásának megszigorításához vezetett, igaz, csak Nagy-Britanniában.

Később a lakossági tiltakozás ellenére az üzemet újjáépítették, azonban a nylon árának esése miatt pár év múlva bezárták. 1981-ben az üzemet lerombolták, helyén ma ipari park van.

Korabeli tudósítások: