Wigner Jenő magyar–amerikai fizikus 1963-ban fizikai Nobel-díjat kapott „az atommagok és az elemi részecskék elméletének továbbfejlesztéséért, különös tekintettel az alapvető szimmetriaelvek felfedezéséért és alkalmazásáért.”

Galilei megállapítását, mely szerint  "a természet nagy könyve a matematika nyelvén íródott", Wigner a következő módon fogalmazta meg:

"Arra, hogy a fizikus a matematikát használja fel természettörvényeinek megfogalmazására, egy lehetséges magyarázat, hogy a fizikus egy kissé felelőtlen személy. Így, ha két mennyiség között egy összefüggést talál, mely hasonlít egy matematikából jól ismert összefüggésre, sietve levonja a következtetést, hogy a talált összefüggés az, amelyet a matematika tárgyal, egyszerűen azért, mert ő nem ismer semmilyen más hasonló összefüggést. A jelen fejtegetésnek nem célja, hogy megcáfolja a vádat, mely szerint a fizikus kissé felelőtlen. Talán az. Fontos azonban rámutatni, hogy a fizikus gyakran durva tapasztalatainak matematikai megfogalmazása kísértetiesen sok eseteben a jelenségek kiterjedt osztályainak bámulatosan pontos leírásához vezet. Ez mutatja: a matematika nyelve mellett több szól, mint egyszerűen az, hogy ez az egyetlen nyelv, amelyen beszélni tudunk; azt mutatja: a matematika a helyes nyelv a szó legteljesebb értelmében."